Gezoem van muggen

Oma weet raad met muggen

Jou uit je slaap houden, dat lijkt het enige doel dat muggen in hun leven hebben. Zodra je op een heerlijke zomeravond tevreden in slaap wilt glijden, zoeken ze je op en beginnen ze af en aan rond je hoofd te vliegen.

Met het irritante en hoge gezoem zorgen ze ervoor dat je niet in slaap valt en lig je lange tijd om je heen te meppen in de hoop dat je de kleine kwelgeest raakt. De kans daarop is klein en vaak ben je inmiddels weer klaarwakker, doe je het licht aan en ga je op zoek naar de zoemende boosdoeners. Het lijkt wel alsof ze het erom doen. Jou wakker houden met het irritante gezoem.

 

Irritant gezoem

Oké, ze bijten. Maar waarom dan dat irritante gezoem? Zoemen is een belangrijke vorm van communicatie dat voor een groot gedeelte met de voortplanting te maken heeft. Muggen leven in het donker, hebben een slecht gezichtsvermogen en kunnen elkaar daarom moeilijk vinden. Om zich toch te kunnen voortplanten maken ze een hoog zoemend geluid dat wordt veroorzaakt door het snel op en neer bewegen van hun vleugels.

Frequentie

Ze vangen de trillingen van elkaars gezoem op met een zintuig dat aan de basis van hun gevederde antennes zit. De frequentie van de mannetjes ligt hoger dan die van de vrouwtjes en zodra ze elkaar enigszins in de gaten hebben, passen ze hun toonhoogte onderling aan totdat ze op dezelfde frequentie zitten. Tijdens onderzoek van de biologen Gabriëlla Gibson van de University of Greenwich en Ian Russell van de University of Sussex bleek dat een mannetjes mug zoemde met een frequentie van 426 hertz. Zodra er een vrouwtje in de buurt kwam met 415 hertz, verhoogde hij zijn gezoem naar 600 hertz wat door het vrouwtje werd beantwoord door ook naar die frequentie te gaan. In Nederland zijn er meer dan dertig verschillende soorten muggen. Om te voorkomen dat de verschillende soorten met elkaar gaan paren produceert iedere soort zijn eigen geluid.

Muggen zijn er dus niet op uit om jou uit je slaap te houden of jou alleen maar te plagen. Door te zoemen proberen ze elkaar te vinden en hun soort veilig te stellen. Slechts een enkel druppeltje van jouw bloed kan  al bijdragen aan een gelukkig muggengezinnetje….

Wie weet kan je met deze gedachte tevreden in slaap vallen.

Deel een reactie